Dnes se podíváme na vysvětlení Closures v JavaScriptu, na problémy pána, který se jmenuje Null, ukážeme si příklady homosexuálního chování mezi zvířaty, popíšeme si základní problémy, které nutně musí řešit každý softwarový projekt, odkážu vás na reportáž z Molenbeeku a pomůžu vám vybrat nejlepší frontu k pokladně v obchodě.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

JavaScript Closures for Beginners
Programming
minule jsem se věnoval Stack Overflow i JavaScriptu a byla by škoda je oba nevyužít i dnes. Jedním ze zásadních konceptů funkcionálního programování jsou tzv. Closures, pochopení jejich funkcionality může ale být pro někoho oříšek. Tento velice oblíbený post na Stack Overflow vysvětluje Closures v JavaScriptu na opravdu jednoduchých a spustitelných příkladech. A ačkoli článek přesně říká “Kdykoli použijete klíčové slovo function uvnitř jiné funkce, vytváříte funkci.”, rozhodně doporučuji projít si i příklady a pochopit, jakým způsobem přistupují Closures k lokálním proměnným rodičovské funkce.


Hello, I’m Mr. Null. My Name Makes Me Invisible to Computers
Programming Society
Existují mnohá příjmení, kterých by se jejich vlastníci rádi zbavili. Takový Šoustal by mohl vyprávět. Nemělo by se ale stát, aby příjmení reálně působilo problémy v životě. Pokud se tedy nejmenujete Mr. Null. Mnoho programovacích jazyků totiž používá null jako označení prázdné hodnoty, a pokud nejsou programy úplně správně napsány, může podobné jméno zadané jako uživatelský vstup do aplikace působit pořádné problémy. I proto si pan Null musel chtě nechtě zvyknout na hlášky typu “Zadejte neprázdné příjmení!”, ačkoli právě zadal své vlastní jméno…


Kluci s klukama, holky s holkama: Zvířecí homosexualita jako evoluční cesta
Society Nature
Klasickým argumentem homofobů je tvrzení, že homosexualita je naprosto nepřijatelná, protože je nepřirozená, tj. v přírodě se nevyskytující. Tento článek přináší spoust příkladů, kdy bylo homosexuální chování mnoha druhů zvířat pozorováno jak v zajetí, tak v přírodě, od brouků až po primáty.


No Silver Bullet – essence and accident in software engineering
Programming
Jedním z důvodů, proč jsem vytvořil tento “seriál” (jestli se mu tak dá po dvou dílech říkat), byla možnost nabídnout čtenářům blogu zajímavé weby, které mohou nadále sledovat i bez mého připomínání. Jedním z nich je i blog anglického podnikatele Adriana Colyera nazvaný The morning paper, kde každý pracovní den zveřejňuje shrnutí jednoho zajímavého vědeckého článku z oboru Computer Science. Můžete si dokonce nechat posílat toto shrnutí každý den k ranní kávě do své e-mailové schránky. Příspěvek, na který dnes odkazuji, se věnuje známému článku z roku 1987, který krásně shrnuje, že v softwarovém inženýrství (jako snad nikde) prostě neexistuje žádný jednoduchý koncept nebo technologie, která by uměla řešit všechny problémy. Není jím objektové programování, funkcionální programování ani nejnovější JavaScript framework pro mobilní zařízení… Každý software totiž má své esenciální nedostatky, které z podstaty věci nelze nějakým způsobem jednoduše odstranit.


Jak se stala z Molenbeeku „líheň džihádistů“
Society
Z Molenbeeku, bruselské čtvrti, se v poslední době stala velmi nechvalná čtvrť města, protože právě z jejích ulic se rekrutovali terorističtí útočníci nejen z Bruselských atentátů. Tato zajímavá reportáž přináší poměrně komplexní zhodnocení příčin této situace a přináší dobrý obrázek o životě lidí v této čtvrti.


How to Pick the Fastest Line at the Supermarket
Society
Je to takový malý boj našich všedních dní: vybrat si správnou frontu v obchodě. Která tak bude nejrychlejší? Článek NYTimes přináší jednoduché rady:

  • Nedívejte se pouze na počet lidí před vámi, ale i na obsah jejich košíků
  • Vyberte frontu nejvíc vlevo.
  • Vybírejte si ženské pokladní.
  • Při vykládání na pás otáčejte zboží čárovým kódem k obsluze.

Článek přináší i další zajímavé tipy podpořené reálnými studiemi.