Dnes se podíváme na chyby v programech, úspěch teoretické ekonomie v Brazílii, znakové sady, idiotického bezpečnostního auditora, ruskou rodinu na desetiletí schovanou v lese a na důležitost obyčejného JavaScriptu!

Zkouším něco nového. Takový experiment. Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

Crash Responsibly
Programming
Blog Coding Horror od Jeffa Atwooda, tvůrce oblíbené stránky všech vývojářů Stack Overflow patří mezi mé oblíbené. Nedávno jsem narazil na tento článek pojednávající o chybách v programech, které nevyhnutelně čas od času nastávají. A článek zdůrazňuje, že u každého projektu je na začátku nutné si stanovit, jak se budou chyby zpracovávat. Zároveň přináší několik základních rad pro zpracování chyb:

  • Nenuťte uživatele říkat vám o chybách, raději je logujte a zpracujte sami.
  • Neukazujte uživatelům podivné error zprávy a raději jim dejte vědět, že za chybu nemůžou, případně co s ní mohou dělat.
  • Když už chyby logujete, tak logy pravidelně kontrolujte a řešte!
  • Využijte Paretovo pravidlo 80/20 a soustřeďte se na 20% nejzávažnějších chyb.

How Fake Money Saved Brazil
Economics
Tento zajímavý článek pojednává o vzniku současné brazilské měny – Realu. Tato měna totiž byla původně “uměle” vytvořena jako nástroj boje proti neudržitelné inflaci, nutno říct že úspěšný. Její název opravdu má evokovat “správnost”, protože o to se její tvůrci, do té doby teoretičtí ekonomové snažili. Je zajímavé, jak toto v podstatě učebnicové řešení krásně zafungovalo.


The Absolute Minimum Every Software Developer Absolutely, Positively Must Know About Unicode and Character Sets (No Excuses!)
Programming
S různým kódováním textu se už pravděpodobně setkal každý vývojář a nejspíš i vám ostatním už se někdy stalo, že se vám místo kýženého textu zobrazili pouze podivné znaky nebo rovnou otazníky. Nicméně pokud jste na tom podobně jako já, nikdy jste pořádně jednotlivé rozdíly v kódováních jako jsou UTF-8 nebo UTF-16 nezkoumali. A právě pro vás je tento článek, od dalšího ze zakladatelů Stack Overflow, Joela Spolskyho, který shrnuje historii jednotlivých znakových sad a jejich rozdíly.


Our security auditor is an idiot. How do I give him the information he wants?
Programming
O Stack Overflow jsem se už dnes dvakrát zmínil, a tak rovnou přihodíme otázky z jedné větve tohoto Q&A serveru: Server Fault. Celý tento příspěvek je spíš na odlehčení, věnuje se totiž bohužel reálnému příběhu z americké firmy, která zpracovává čísla kreditních karet a jejich auditor, kterého si museli najmout (!), aby mohly tato čísla zpracovávat, po nich chce nesmyslně nebezpečná bezpečnostní opatření. A jako třešnička na dortu na jakoukoli kritiku reaguje stylem zhrzeného starce “Vy mladý ničemu nerozumíte…”.


For 40 Years, This Russian Family Was Cut Off From All Human Contact, Unaware of World War II
Society
Velice zajímavá (a dlouhá) reportáž z roku 1978 o výpravě několika průzkumníků, kteří se vydali do hlouby Sibiře hledat vhodná místa pro těžbu ropy a místo toho narazili na rodinu velice ortodoxních křesťanů, kteří se tam schovávali a žili ještě od carské Rusy. Reportáž popisuje jednotlivé členy rodiny, strach mladších potomků, kteří nikdy neviděli jiné živé osoby i jejich následný (a bohužel relativně krátký) život po objevení.


Yes, You Should Learn Vanilla JavaScript Before Fancy JS Frameworks
Programming
Tento článek trochu zahrál na moji strunu. Snaží se vysvětlit vývojářům smysl v tom naučit se pořádně JavaScript jako programovací jazyk, než se pustí do studia různých JavaScript frameworků, které jsou zrovna cool. A protože já neumím v podstatě s žádným aktuálním frameworkem, ačkoli s JavaScriptem pracuji celkem běžně, tak jde přesně o to, co bych chtěl slyšet. Ale článek si určitě také přečtěte, díky znalosti Vanilla JavaScriptu budete příště lépe vědět, který moderní framework pro váš projekt vybrat.