Futuristická solární elektrárna, bezútěšné Slovensko, “podivné maso” v Material Designu, epidemie dočasných prací, videoklipy v dějepisu, WTF chování programovacích jazyků

V dnešním přehledu se podíváme na futuristickou solární slunečnici, která umí zpracovávat energii až 5000 sluncí, přečteme si reportáž o jedné ulici na Slovensku, podíváme se na to, čemu se v UX říká Mystery Meat, zamyslíme se nad pracovními smlouvami mladých lidí v západní Evropě, ukážeme si, jakým způsobem se dají využít hudební videoklipy ve výuce a zasmějeme se u výborného Lightning talku, nazvaném příznačně WAT.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

The Solar Sunflower: Harnessing the power of 5,000 suns

Technology

Začněme jedním starším článkem, na který jsem ale na Ars technica narazil teprve nedávno (asi tak před rokem…). Popisuje velice zajímavý švýcarský vynález na způsob solárního panelu, který umí pomocí odrazů slunečních paprsků využít až 5000 krát silnější záření než běžné panely. Zařízení se kvůli své ceně sice pořád moc nevyplatí, ale minimálně z konstrukčního pohledu je velmi zajímavé. Největším problémem se ukázalo být chlazení, protože při koncentrování tolika slunečních paprsků do jednoho není problém v takovém žáru roztavit i železo, natožpak polovodičové články. Všechny tyto technologické detaily naleznete v odkazovaném textu.

Zdroj: ArsTechnica.com

My „z regiónov“. Zabudnutí a odhodlaní

Society

Politics

Úspěšný slovenský Denník N bude brzy spuštěn i u nás pod taktovkou Jána Simkániče, a tak si můžeme dát jeden silný článek z původní odnože. Reportáž “z jedné ulice” popisuje, jak (nejen) mladí lidé na Slovensku už nedokážou snášet bezútěšné vyhlídky a raději odcházejí do zahraničí, kde mají lepší předp ;oklady pro pozitivní budoucnost. V Čechách je situace přeci jen rozdílná, ale leckteré paralely mezi našimi pocity a pocity slovenských vrstevníků lehce vyvstávají na mysl. A to ještě nesrovnávám se sitací v takovém Rumunsku nebo Bulharsku…

Material Design and the Mystery Meat Navigation Problem

Technology

Programming

Víte, co je to “mystery meat”? Nejedná se pouze o záhadný druh masa, který servírovali každé úterý ve školní jídelně, ale jde také o termín používaný v oboru User experience (UX). Tímto názvem se totiž označují ovládací prvky, jejichž význam není zřejmý, dokud tento prvek nepoužijete. Odkazovaný článek je plný příkladů, proč tolik populární Material design nemá právě dobré UX a ukazuje to i na příkladech různých ovládacích prvků v Androidu.

Co znamená ikona nejvíc vpravo? Zdroj: medium.freecodecamp.org

Feeling ‘Pressure All the Time’ on Europe’s Treadmill of Temporary Work

Society

Jedním z důsledků silného postavení dlouhodobého zaměstnance v evropských zákonících práce je, že obzvláště v zemích silně postižených ekonomickou krizí, mají lidé problém takovéto dlouhodobé pracovní smlouvy sehnat. Zaměstnavatelé preferují krátkodobé kontrakty, aby byli v případné další krizi lépe připraveni a měli dostatečnou flexibilitu. V Česku s minimální nezaměstnaností se tento problém myslím tolik nevyskytuje, ale je zajímavé číst, jak i tak kvalifikované profese, jako jsou onkologové, mají v Itálii problém sehnat dlouhodobě zaměstnaní. V textu se dočtete i o tom, jak podobná kultura může mít negativní dopad na produktivitu práce.

Hudební videoklipy ve výuce moderních dějin

Society

Blog tzv. “tajného učitele” se v mém přehledu určitě musel dříve nebo později objevit. Tajný učitel vyučuje dějepis a společenské vědy a vždy při čtení jeho příspěvků lituji, že podobně skvělých učitelů bylo u nás na gymnáziu pomálu. Tento článek se věnuje netradiční metodě výuky ZSV nebo dějepisu: pouštění hudebních videoklipů. Muzikanti jsou často velmi společensky angažovaní a své názory se snaží prezentovat i právě skrz videoklipy. Proč je tedy zajímavě nevyužít při výuce? Proč jen my jsme o dějepisu nekoukali na Pink Floyd? I když je fakt, že náš dějepis skončil někde u Hirošimy…

Wat

Technology

Programming

Na závěr jako vždy něco na odlehčení. Podívejte se na tento skvělý lightning talk (kratší než 5 minut) ohledně bizarního chování některých programovacích jazyků. (Ano, JavaScripte, díváme se na tebe).