Nedaří se mi publikovat (no, nebudeme si mazat med kolem pusy, spíš psát) “Co se urodilo na síti” zdaleka tak často, jak bych chtěl, takže některé články mám v záložkách už téměř rok, naštěstí jsou však pořád stejně aktuální. Dnes se totiž podíváme na slavné vynálezy, kterých si původně nikdo nevšímal, na vliv počítačových her na nabídku práce od mladých mužů, na správné popisování os v grafech, zabrousíme do české politiky k zákonu o politických stranách a nakousneme i politiku zahraniční s Julianem Assangem. Dnes to zakončíme komiksem o globálním oteplování.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

When you change the world and no one notices
Technology Society
Cestování na větší vzdálenosti před vynálezem letadla byla pěkná otrava, která vám zabrala dny, v případě přesunu mezi kontinenty až týdny. Vynález bratří Wrightů tedy změnil věci o dost k lepšímu, nemyslíte? Taková věc musela být patřičně oslavována všemi lidmi v západním světě… Ale to jsme na omylu, uskutečnění jejich prvního letu si totiž téměř nikdo nevšiml. Kolik takto důležitých vynálezů je skryto před našimi zraky dnes? Jak se píše v článku, dnes často oslavujeme drobné vynálezy, malá zlepšení již známých věcí, zatímco velké průlomy nechápeme a nejprve odmítáme…


Video killed the radio star
Economics
Článek (bohužel) nemá nic společného s písní od Buggles, kterou mám dodnes v paměti z hodin angličtiny na gymnáziu, ale stejně jako píseň se věnuje tomu, že technologie umí pořádně zahýbat společností, konkrétně trhem práce. Podobnému tématu jako je v článku se v nedávne době v českých rozhovorech vyjadřoval psycholog Philip Zimbardo, takže vám možná přijde povědomé. Ekonomové se obecně shodnou, že lepší technologie vede ke snížení zaměstnanosti v populaci s nižším vzděláním, ale tradičně se výzkumy věnovali poptávce po práci, která mohla klesnout s nákupem nových strojů. Tento článek ale zkoumá vliv technologií – mimo jiné hraní počítačových her – na nabídku práce. A určitě už očekáváte, jaké je zjištění: mladí (převážně) muži z nižším vzděláním nemají motivaci hledat si špatně placenou práci, když mohou trávit své životy v domě rodičů ponořeni v alternativních realitách.


It’s OK not to start your y-axis at zero
Technology Economics
Datová žurnalistika je dnes (skvělý) trend a žádná taková se neobejde bez grafů. A jakmile jsou někde grafy, často se objeví problém s jejich osami, poněvadž není jednoduché zvolit, v jakém rozsahu osy ukázat. Často pak jedna z pouček zní, že by osa Y měla vždy začínat v nule, aby šlo dobře pochopit relativní změny v trendech. Tento článek nicméně tvrdí (a řekl bych, že oprávněně) opak. Podle něj je v některých (!) případech zobrazení pouze části této osy vhodné a tvůrce grafu přece nezle vinit za to, že si čtenář špatně přečetl popisky os. Grafy musí být férové a pravdivé, to je vše.

Tak schválně, dokázali byste z tohoto grafu poznat, kdy v USA vrcholila hospodářská krize? Zdroj: Quartz


V parlamentu odhlasovali pokus o likvidaci mimoparlamentní politické konkurence
Politics
Parlamentní volby tu budou co nevidět, a tak si můžeme připomenout téměř rok starý komentář Františka Matějky ohledně novely zákona o politických stranách. V článku vyjmenovává hned několik důvodů, proč je z jeho pohledu novela nedomyšlená a proč hraje na ruku velkým zavedeným stranám (které ho schválily). Ne že bych se zmíněným autorem ve většině jeho názorů souhlasil, ale tento přehled změn (takto podaných samozřejmě) opravdu budí pocit, že jde o zabetonování současné politické scény.


Julian Assange Is A Russian Front-Man, Not A Freedom Fighter
Politics
Dnes výjimečně věnuji i další post politice, tentokrát té mezinárodní. S postavou Juliana Assange jste určitě obeznámeni a pokud ne, určitě už jste slyšeli o portálu WikiLeaks, na kterém jsou zvěřejňovány většinou skandální uniklé dokumenty z různých států. WikiLeaks čas od času i různí západní politici tleskají, zvlášť pokud se portálu podařilo zrovna zasáhnout jejich politického opontenta, nicméně tento článek před podobným chválením varuje. Podle autora článku jsou totiž WikiLeaks financovány ruskou tajnou službou a ačkoli neexistují žádné přímé důkazy, náznaků je hned několik. Jde samozřejmě o trochu konspirativní článek, ale určitě stojí za přečtení.


Earth Temperature Timeline
Technology Society
Jednou to přijít muselo, můj oblíbený XKCD komiks se musel dříve či později objevit v tomto výběru. Tato rozsáhlá infografika se snaží dát do kontextu změny teplot v rámci globálního oteplování a vypořádat se s argumenty typu “Země se oteplovala i v minulosti”. Podívejte se sami (a nezapomeňte myší na chvíli najet na obrázek, jako u každého XKCD komiksu).