Po návratu a více než měsíci a půl stráveným v Praze, kdy jsem čelil nespočtu otázek typu “A jak se ti v tom Holandsku vlastně líbilo?” bych už možná mohl mít v hlavě hezky srovnaný názor na celý ten půlrok strávený v zahraničí. Inu, nemám, ale to mi přece nebrání v tom napsat o tom nějaký hezký shrnující post, plný ohraných klišé (sorry, ale fakt se jim nedá vyhnout…) a sem tam více či méně doposud neznámých poznatků. A dáme si to pěkně ve stylu buzzfeedu!

Takže… Proč Erasmus?

Kinderdijk a větrné mlýny

Kinderdijk a větrné mlýny

1) Protože teprve po delší době v zahraničí se udiveně rozhlédnete v tramvaji a opravdu začnete věřit, že v Čechách máme nejhezčí holky na světě.


 

2) Protože to uteče jako voda a ani se nenadějete a sedíte v autobuse z Rotterdamu po pár koktejlech, které jste pili poprvé v životě a cítíte se pod psa.


 

3) Protože i přes smutné loučení si můžete být jistí, že vaši kamarádi z domova na vás nezapomněli, těší se na vás a užijete si s nimi po návratu možná ještě víc než dřív. (Ta spousta skvělých zážitků se mi teď stala pouze za poslední měsíc a půl???)


 

4) Protože na světe existují i jiné systémy výuky, než přednáška-cvičení-zkouška.


 

5) Protože vás ostatní budou považovat za šílence, až budete po půl roce stráveném v Holandsku ukazovat na sto metrů vysoký kopec a vykřikovat: “Hele, hory!”


 

6) Protože ačkoliv se říká, že “Erasmus je jen jedna velká párty”, tak se stejně můžete spoustu věcí naučit a hlavně s velkou volností výběru předmětů můžete studovat opravdu to, co vás zajímá.


 

Amsterdam Museumplein

Amsterdam Museumplein

7) Protože zjistíte, že výborné kamarády si uděláte kdekoli na světě a hned po svém návratu s nim budete plánovat společné akce a výlety do budoucna. Praho, Vídni, Budapešti, třeste se!


 

8) Protože za vámi vaši staří kamarádi a rodina budou moct jezdit na návštěvy a vy je všechny budete brát na stejná místa, kde budete považováni za naprostého experta na místní geografii a noční život.


 

9) Protože si budete po návratu chtít vynahradit to chuťové strádání, které jste podstoupili proto, aby to vaší peněženku nebolelo, a to tak, že budete tolik chodit do hospod na české pivo a jídlo, až to peněženku opravdu začne bolet.


 

10) Protože zásadně rozšíříte svůj repertoár tří jídel, která umíte se ctí uvařit. Hemenex k večeři? Not any more!


 

11) Protože kdy vám naposledy vaše domovská škola dal možnost ucházet se o místo přednášejícího na konferenci ve Florencii?


 

12) Protože mít půl roku volných víkendů, kdy se nekodrcáte vlakem domů, je vlastně super!


 

Prostě Holandsko...

Prostě Holandsko…

13) Protože se na to kodrcání třeba na Vánoce budete opravdu těšit.


 

14) Protože i u “perfektní angličtiny” je pořád co zlepšovat.


 

15) Protože když v Amsterdamu náhodou narazíte na českou hospodu z českým pivem, tak v ní (rádi) necháte přes 30€.


 

16) Protože i když možná platí “to teď má v CVčku každej”, byla by škoda, kdybyste to tam vy neměli.


 

17) Protože si procvičíte komunikaci s byrokratickým aparátem, který se stará o výjezdu studentů a naučíte se zvládat i takové krizové situace, kdy vás škola nejprve pošle na Erasmus a pak vám kvůli tomu bude chtít ukončit studium.


 

18) Protože cestování a pobyt v zahraničí je prostě super!