Vzpomenete-li si na svá školní léta, pravděpodobně budete souhlasit, že ničím nerušenou pohodu ve školních lavicích a hlavně mimo ně, i tak sem tam narušil nějaký ten domácí úkol. Jen ti učivu a učitelům neoddanější studenti věřili bláhovými učiteli prezentované poučce, že úkoly jsou hlavně pro naše dobro.

Já se nechtěl smířit s neúčelovostí těchto prací a strkal je, spisovatelsky řečeno, do šuplíku, abych je někdy mohl opět vytáhnout na světlo světa. Snad abych někomu pomohl, snad abych se podělil o svoje názory…

Tento blog byl založen mnohem později, než byl tento článek napsán. Chtěl jsem na něm tyto své práce vyvěsit, ale řešil jsem velké dilema. „Může mi někdo vysvětlit, proč jsem psal takhle divně?“, říkal jsem si. Nakonec ale zvítězila touha dát textům (musím poznamenat, že opravdu jen těm, které prošly přimhouřenýma očima editora/autora) ještě nějaké využití. Když už nic, nějaký jiný student můj text v budoucnu třeba zkopíruje do svého úkolu (čímž se ale nevzdávám licenčního práva!)…

Tato práce se mezi školní dá počítat jen částečně, protože ač bylo myslím povinné ji tak nějak stvořit, motivace zde byla i jiná. Naše Gymnázium se účastnilo projektu Mladé Fronty DNES – Studenti píší noviny a tento článek jsem do něj poslal s nadějí na uveřejnění. Téma bylo:

Kdo je největší českou osobností a jaký je – má být – její odkaz? 

Určitě bych se mohl pustit do chvalobení osobností jako Karel IV., Tomáš Garigue Masaryk nebo Jan Žižka (už jen to, že se dostali do mého článku pro ně může být pocta), ale to by nesedělo k našemu češství. Anketa o největšího čecha, jež proběhla před několika lety, mi dá za pravdu. Stejně jako si myslím, že největší Američan je zaručeně Homer Simpson, největším Čechem nemůže být nikdo jiný, než Jára Cimrman (což odpovídá výsledku ankety).

Taková postavička jako je Jára Cimrman nám Čechům vyhovuje asi nejvíc. Dokázal spoustu věcí, máme ho tedy proč obdivovat a může být naším vzorem. Jelikož jde ale o imaginární postavu, nevzniká u nás vůči nemu závist. Ano, to je důvod, proč mají všichni Cimrmana tak rádi (když neberu v potaz svérázný humor Divadla J.C.).

Jára Cimrman je asi jediným Čechem, který něco dokázal a jemuž to žádný jiný Čech nezávidí.