The English version of the manual can be found here: How to use our own e-mail address in GMail using Mailgun.

Před pár týdny jsem se už úplně vzdal správy Blizzfan.cz webů a z toho důvodu přestalo mít smysl mít nadále pronajatý nějaký robustní server, který by musel zvládat stovky až tisíce návštěvníků. Pár webů stále provozuji (na jednom se např. právě nacházíte) a dávalo tedy smysl nicméně nějaký hosting si pořídit. A jelikož jsem si zvykl na výhody, které občas plynou z vlastnictví nějakého virtuálního Linux serveru, rozhodl jsem se pořídit si Virtual Server Klídeček od hukot.net.

Poměrně bez problémů se mi tam podařilo přesunout všechny svoje weby (nastavování hostingu jsem přeci jen nedělal poprvé), ale měl jsem trochu strach ze správného nastavení mail serveru. A jelikož všechny svoje maily vyřizuji přes GMail, začal jsem hledat řešení, jakým způsobem bych mohl své emailové adresy např. na doméně @wrent.cz směrovat rovnou tam, bez nutnosti nastavování nějakého mail serveru.

Tuto funkcionalitu umožňují Google Apps, které jsou ale bohužel placené a ačkoli v historii jste mohli vlastní email mít i zdarma, dnes už to podle všeho nejde. Na jednom webu zmiňujícím právě tuto historickou možnost však byl odkaz na službu od Rackspace, která by to prý mohla umět, akorát to zatím není autorem článku vyzkoušené: Mailgun.

A světe div se, funguje to. Jelikož jsem nenarazil na žádný návod, který by popisoval kroky, které jsou pro to nutné udělat, přináším ho přímo tady.

Jak na Mailgun

Pokusím se tento návod psát srozumitelnou formou i pro osoby mimo IT, nicméně pokud i tak budete mít nějaké otázky, nebojte se zeptat.

Co je to Mailgun

Mailgun je v podstatě docela mocná e-mailingová služba pro vývojáře, kteří ji mohou využít pro posílání a zpracovávání e-mailů odesílané a přijímané jejich aplikacemi. Pokud však této větě moc nerozumíte, nemusíte se strachovat, protože k tomu ji používat nebudeme.

Pro většinu z vás to pravděpodobně nebude mít význam, ale mějte při používání služby na paměti, že měsíčně s ní můžete přijmout a odeslat jen 10 000 e-mailů zdarma, za více zpráv se potom už platí.

1. Účet na Mailgun

První krok je jednoduchý, bude samozřejmě potřeba, abyste si vytvořili účet na Mailgun.com.

2. Vložte novou doménu

V aplikačním dashboardu zvolte sekci Domains a vložte novou doménu. Pokud chcete přes aplikaci přijímat e-maily i na svou hlavní adresu na této doméně, tak zvesela ignorujte zprávu od Mailgunu a vložte doménu, např. vasedomena.cz.

3. Upravte DNS záznamy své domény

Nyní nastává složitější část, protože jednotlivý doménový registrátoři se dost liší a nastavení DNS tak musíte najít někde v administraci své domény. Mailgun vám nyní zobrazuje stránku, kde máte hned několik pokynů:

  • Add DNS Records for sending – Nutné DNS záznamy, které potřebujete nastavit pro odesílání e-mailů.
  • Add DNS Records for tracking – Tuto část můžete vynechat, pokud nebudete využívat API služby a další “hlavní” funkce, které Mailgun nabízí.
  • Add DNS Records for receiving – Důležitá část pro to, abyste mohli e-maily i dostávat (a následně je přeposílat do svého GMailu, ale k tomu se ještě dostaneme).

4. Počkejte na propagaci DNS záznamů

Než se nastavení DNS záznamů projeví na celém světě, může to docela dlouho trvat (Mailgun konkrétně uvádí až 48 hodin), a tak vám nezbývá než čekat na to, až bude vaše doména označena jako Active místo Unverified.

5. Nastavení odesílání z GMailu

Nastavení odesílací adresy z GMailu je jednoduché a funguje podobně jako pro jakékoli jiné mail servery.

Ve svém GMail účtu klikněte vpravo nahoře na ozubené kolo, zvolte Nastavení a přepněte se do záložky Účty a Import.

V sekci Odesílat poštu jako klikněte na Přidat další e-mailovou adresu, kterou vyplňte a v SMTP nastavení vložte k položce SMTP server  “smtp.mailgun.org” na portu 465. K položce uživatelské jméno pak vložte postmaster@vasedomena.cz. Tyto údaje najdete také v Mailgun u přehledu vaší domény. Na tomto místě najdete i heslo, které vložíte k poslední položce.

A je to, nyní můžete odesílat e-maily z této adresy. Teď už stačí nastavit i přijímání.

6. Nastavení přijímání do GMailu

Pro nastavení se vraťte zpět do Mailgun a ve svém dashboardu zvolte záložku Routes. Ty slouží k přesměrování příchozích e-mailů a to přesně budeme dělat. Směrovat přijaté e-maily na vaší GMail adresu.

Klikněte tedy na Add Route a u Expression Type vyberte Match Recipient. Do políčka Recipient pak vložte e-mailovou adresu pod vasedomena.cz, pod kterou byste chtěli být k zastižení. Např. mujemail@vasedomena.cz.

U Actions poté zaškrtněte Forward a napište vaší GMail adresu, na kterou chcete e-mail směrovat. Vše potvrďte tlačíkem Create Route.

Nyní by se e-maily, které přijdou na mujemail@vasedomena.cz měly směrovat na váš GMail účet. A to dokonce tak, že v hlavičce e-mailu uvidíte jako příjemce původní e-mail.

Otestování

Celé nastavení je rozhodně vhodné otestovat, nicméně doporučuji odesílat testovací e-maily odněkud jinud než právě z GMailu, protože ten pokud vidí, že si posíláte e-mail sám sobě, tak ho automaticky doručí přímo do GMail schránky.

Pokud máte s přijímáním e-mailů nějaký problém, doporučuji prozkoumat v Mailgun záložku Logs, kde máte přehled všech operací z e-maily a jednoduše tak zjistíte, jestli např. Mailgun e-mail z nějakého důvody nezahodil