V dnešním přehledu si ukážeme návod, jak i ve stáří mít mysl jako mladík, zamyslíme se, proč neexistuje Google na zákony, zkusíme si objasnit, proč dává smysl studovat staré filozofy, (ne)povíme si, jak udělat slavný zelený salát z řasy, řekneme si, proč nevkládat scripty z internetu přímo do terminálu a popíšeme si, jak pár nadšenců provedlo Johna Hurta Prahou.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

How to Become a ‘Superager’
Society
Kognitivní schopnosti starších lidí se občas diametrálně liší, někteří mají stále paměť jako slon, zatímco jiní zapomínají, některým to pořád pálí a jiným už méně. Na mnoho z toho mají samozřejmě vliv nemoci, nicméně vědci odhalili, že existují tzv. “Superagers”, jedinci, jejichž kognitivní schopnosti lze i v osmdesáti srovnávat s univerzitními studenty. Zajímavé je, že největší vliv na tyto schopnosti má tzv. emotivní část mozku, která je však oproti dřívějšímu přesvědčení zodpovědná i za mnoho dalších věcí. Odkazovaný článek hlavně kromě všech těchto informací přináší i “návod” jak se stát jedním z těchto šťastlivců. Vypadá to, že nejdůležitější je intenzivně se věnovat nějaké činnosti. A nejen ledacjaké, ta činnost by měl být náročná a to až tak, že vás její provozování doslova “bolí” (ať už se jedná o fyzickou nebo psychickou činnost).


Why isn’t there a Google for the law?
Technology Society
Vyhledávání na internetu je dnes díky Google jednoduché, ale nebylo tomu tak vždy. Dříve jste museli pro nalezení správných výsledků zadat pečlivě vybraný dotaz a doufat ve štěstí. Pro běžné dotazy to tak dnes již nefunguje, ale např. pro hledání v zákonech a vyhláškách stále nemáte jinou možnost. Prvním problémem je dostupnost, nástroje, které umí vyhledávat v zákonech jsou často placené a tedy hůře dostupné. Další problém je, že zákony často nejsou vydávány v dobře strojově čitelné podobě (a pokud ano, tak např. neobsahují jasné odkazy na zákony jiné) a tudíž nad nimi nelze jednoduše zkonstruovat vyhledávání. Krom toho by také bylo ideální, aby vyhledávání bylo relevantní k lokalitě, tj. když si v USA vyhledáte “Jak se bránit proti vystěhování”, neměl by vám vyzkočit návod pro Británii. O tom všem se dočtete na článku Open Law Library, která se mnohé z těchto potíží snaží vyřešit.


Why read old philosophy?
Society Technology
Pokud se chcete naučit fyziku, chemii, ekonomii, či téměř jakýkoli jiný obor lidského vědění, prostě si koupíte učebnice a začnete studovat. Rozhodně si nebude číst původní Newtonovi práce jen proto, abyste správně porozuměli gravitaci. U filozofie tomu je jinak, studium tohoto oboru v sobě zahrnuje podrobné studium starých mistrů. Proč tomu tak je? Tomu se věnuje tento článek. Hezky vyjmenovává argumenty, proč nedává smysl číst staré fyziky a naopak proč je vhodné číst staré mistry. Přesvědčte se sami.


Japanese Seaweed Salad – the restaurant secret, and my quest for the best
Society
Na tento článek jsem narazil, když jsem se podobně jako autor pokoušel sehnat správné ingredience na výtečný japonský salát z mořských řas, který se tak často podává v sushi restauracích. Stejně jako autorovi se mi podařilo sehnat pouze sušené řasy, které ale nejsou vůbec tak dobré, a nebo naopak už hotový salát (který je fajn, ale připraví vás o potěšení z jeho přípravy a zároveň jeho cena je poměrně vysoká). Článek vysvětluje, proč ingredience v podstatě nejde nikde sehnat – ani restaurace si ho totiž nevyrábějí, ale odebírají ho zmrazený z asijských výroben. Koho zajímají podrobnosti o těchto řasách stejně jako mě, určitě si článek přečtěte.


Look before you paste from a website to terminal
Technology Programming
Během práce na Linuxu s příkazovou řádkou určitě čas od času potřebujete poradit a často rychlejší než složitě pročítat manuálové stránky je si daný problém vyhledat na internetu (někdy si hledáme i pekelně jednoduché problémy, že? Sám nemohu spočítat, kolikrát jsem hledal pwd příkaz, který neustále zapomínám). Tento článek ale ukazuje, že podobné chování může být velice nebezpečné a před vložením zkopírovaného textu do příkazové řádky byste ho nejprve měli vložit do nějakého textového editoru. Však to vyzkoušejte v článku sami…


Jak jsme provedli hollywoodskou hvězdu Johna Hurta Prahou…
Society
České články sem většinou moc často nedávám (protože jste na ně určitě již narazili jinde), ale tenhle je skvělý. Text popisuje jak David Černý s Eugenem Kuklou prováděli po Praze herce Johna Hurta (např. Olivander z Harryho Pottera), který z toho musel mít zážitek na celý život. Každý by chtěl na někoho podobného narazit při svých cestách po světě… Zajímavé na tom mimojiné je, že nějakou dobu průvodci vůbec netušili, že se jedná o někoho známého. A také článek obsahuje spoustu tipů na méně známá místa ve městě. Doporučuji číst s mapou :).