V dnešním přehledu začneme úvahou srovnávající 1984 a Konec civilizace, budeme pokračovat jednoduchým vysvětlením REST protokolu pro netechnické osoby a zaměříme se také na brilantní podvod s výherními automaty, proti kterému se téměř nedá bránit. Pak si ukážeme, jak je efektivní morseovka, zamyslíme se, proč ještě není automatizováno mnohem víc služeb a na závěr si pohrajeme s vizualizací algoritmů na hledání nejkratších cest.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

My dad predicted Trump in 1985 – it’s not Orwell, he warned, it’s Brave New World
Politics Society
Ještě před pár lety byl dnešní fenomén fake news takřka nepředstavitelný, že? Kdo by býval tušil, kolik jedinců bude nyní věřit podobným bludům, jako že je země placatá… Nicméně některým se dnešní situaci předpovědět podařilo, např. otci autora odkazovaného článku. Ten totiž srovnal dystopické společnosti ve světoznámé Orwellově knize 1984 s Huxleyho Koncem civilizace a správně poznamenal, že ačkoli je Velký bratr tou nejvíce obávanou formou společnosti, mnohem více se blížíme ke společnosti Huxleyho. Pro srovnání si přečtěte článek, zde uvedu jen krátký citát: “Orwell feared that the truth would be concealed from us. Huxley feared the truth would be drowned in a sea of irrelevance.”


How I Explained REST to My Wife
Technology Programming
REST patří v dnešní době k nejvíce používaným komunikačním protokolům mezi jednotlivými webovými službami. Není na něm nic složitého, ale některé definice mohou být podané příliš komplexně. Narazil jsem na tento výborný popis RESTu, jak ho jeden vývojář vysvětlil své manželce. Jak se říká, snažte se každou technickou věc pochopit tak, abyste ji dokázali jednoduše popsat i malému dítěti. Tohle vás k tomu může inspirovat.


RUSSIANS ENGINEER A BRILLIANT SLOT MACHINE CHEAT—AND CASINOS HAVE NO FIX
Technology Society
Fungování výherních automatů může být pro mnoho z vás zahaleno tajemstvím, ale většinou jsou tyto přístroje řízeny přesně nastaveným programem, který určuje, kolik provozovatel na automatu vydělá. Může jít o jednotky procent z prosázené částky. Pokud se tedy v dlouhém měřítku začnou tato čísla lišit, můžete si být téměř jisti, že se jedná o jistý druh podvodu. A to se přesně stalo některým americkým kasinům, která se stala terčem sofistikovaného útoku podvodníků původem z Ruska. Pokud vás pozadí tohoto brilantního podvodu zajímá, určitě si přečtěte následující článek.

Zdroj: Wired 


How efficient is Morse code?

Technology History
Morseovka byla navržena tak, aby nejpoužívanější písmena (v angličtině) byla nejkratší. Aspoň zhruba. Jak je toto “kódování” vlastně efektivní? To rozebírá tento článek. Pokud to chceme spočítat, tak je samozřejmě nutné brát v potaz i rozdíl mezi tečkou a čárkou, tedy že vyslání čárky trvá třikrát déle. Taková samohláska jako O, která je reprezentována třemi čárkami (—) je tedy logicky trochu neefektivní, nicméně po přečtení článku zjistíte, že původní morseovka dosahuje v angličtině efektivnosti 91 %, což vůbec není zlé.


Why is this job not handled by a machine yet?
Technology Society
Tato velice zajímavá úvaha se věnuje pozitivnímu pohledu na automatizaci práce – a to hlavně její ekonomické výhodnosti. Autor se dlouhodobě věnuje umělé inteligenci a často se tedy setkává s pohledem, že většinu pracovních pozic nelze nahradit počítačem, protože jen člověk umí dodat službě “lidský dotek”. Autor ale vtipně na příkladech z letiště ukazuje, jak může být často lidský dotek naprosto zbytečný, protože je stejně řízen automatizovaným rozhodnutím, nebo jak může být někdy i na škodu. Dále se pak zamýšlí nad ekonomickou výhodností automatizace a uvažuje, proč je vlastně ještě tak málo zavedená ve společnosti (má s tím nejspíš dost společného věkové složení představenstev firem).


PathFinding.js
Technology Programming
Na závěr dávám další odkaz na interaktivní aplikaci, tentokrát na skvělou vizualizaci algoritmů na hledání nejkratších cest. Postavte si vlastní bludiště a podívejte se, jak si vede takový Dijkstra.