V dnešním výběru začneme u politiky. Nejprve se podíváme na historii i současnost sovětské a ruské propagandy a potom si ukážeme, jak probíhá velké stěhování amerických prezidentů při předání Bílého domu. Následně si popíšeme, proč je nuda prospěšná pro kreativitu vaší mysli a podíváme se na sociální problémy autonomních aut, které jsou mnohem významnější než uměle vytvořené problémy etické. Celý přehled zakončíme informací, proč UPS řidiči nezatáčí doleva a zasmějeme se sovětským vtipům.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

RUSKÁ PROPAGANDA NEEXISTUJE. AMERIČANI JSOU STEJNÍ. VÁŽNĚ?
Politics Society
Minule jsme výjimečně končili českým článkem, a tak i dnes jedním začneme. A je to jeden z nejzajímavějších textů, jaké můžete na českém internetu najít. Peter Lelovič se v něm totiž věnuje ruské propagandě, ne té, o které se dnes pořád mluví, ale její historii z doby jejího vzniku ještě za SSSR. Propaganda totiž patří do výzbroje ruských tajných služeb už desítky let. Dočtete se, jak rusové šířili fámu o chloru, který v USA měl sloužit k řízení porodnosti, dozvíte se, jak Sověti financovali různé odpůrce války ve Vietnamu a hlavně se dočkáte brilantního srovnání s propagandou dnešní, které pomáhají houfy užitečných idiotů.


The 5 craziest hours in the White House
Politics Society
Následující článek je z doby, kdy Obama předával oválnou pracovnu Trumpovi. Podrobně totiž popisuje jak takové stěhování v Bílém domě probíhá, zaměstnanci prezidentského obydlí na něj mají pouhých pět hodin, za které je nutné vše přestěhovat a splnit různá zvláštní prezidentská přání. Krom popisu tohoto procesu se i dozvíte, že např. prezident Andrew Jackson po svém zvolení nevydržel nával gratulantů a raději se vytratil do hotelu nebo jaké dárky na rozloučenou dostávají prezidenti od zaměstnanců Bílého domu.


How Being Bored Out of Your Mind Makes You More Creative
Society
Zdá se vám, že vám nudné chvíle, kdy se vám např. v MHD vybije telefon, nic nepřinášejí? Jste na omylu, podle několika studií totiž naopak stav nudy podněcuje kreativitu. Znuděná mysl totiž touží po něčem zábavnějším a je víc připravená přijít se zajímavými nápady. I u znuděných dětí můžete pozorovat, že vcelku brzy určitě vymyslí nějakou úplně novou a kreativní hru, jen aby se zabavily. Tato pozitivní zpráva ale přináší i důvod k obavám, protože experti se obávají, že ve chvíli, kdy máte instantní zábavu ve formě svého telefonu na dosah ruky, se lidé nudí příliš málo a nemohou tak svou mysl využít na plno. Je tedy možné sem tam si nějakou tu nudu dopřát, akorát si pohlídat, aby člověk neupadl do letargie.


UNEXPECTED CONSEQUENCES OF SELF DRIVING CARS
Society Technology
O samořídících autech a případných etických dilematech, které jejich zavedení do provozu přináší, toho už bylo napsáno hodně. Krom těchto dilemat a také technických problémů, které musí auta řešit, ale existují i potenciální problémy sociální. Masivní adaptace aut bez řidiče totiž může změnit lidskou společnost stejně jako internet změnil tradiční novinařinu. Prvním problémem je sociální interakce mezi řidiči a chodci, která samozřejmě není u samořídících aut jednoduše možná a které může zásadně změnit, jak se chodci i klasická auta pohybují po městě. Ještě zajímavější ale je potenciální antisociální chování vlastníků samořídících aut (Nebo snad “samoaut”? Psát pořád dokola celé slovní spojení začíná být poněkud únavné :D.). Co když si bude např. majitel chtít něco vyřídit ve městě a nebude se mu chtít hledat parkovací místo nebo za něj platit? Prostě pošle auto do provozu a nechá ho někde ve městě kroužit. Stejně tak můžou majitelé dvou aut použít jedno auto k hlídání parkovacího místa pro auto druhé. Více příkladů najdete v tomto velice zajímavém článku. Hodně zajímavá je také flame sekce na konci, kde autor mistrně vysvětluje, proč jsou etická dilemata o tom, koho má porouchané auto srazit, naprosto nesmyslná.


Why UPS Drivers Don’t Turn Left And You Probably Shouldn’t Either
Technology Economics
Minulý rok proběhla médii zpráva, že dodávky UPC téměř nikdy nezatáčejí doleva, i za cenu o něco dalších tras. A ačkoli se to nezdá, tak důvod je převážně ekonomický, protože díky odbočování pouze doprava stráví řidiči mnohem méně času čekáním na křižovatkách, spálí u toho méně benzínu a mimo jiné jsou také součástí menšího množství nehod. Z toho důvodu by se i vám mohlo vyplatit omezit zatáčení doleva.


SOVIET JOKES FOR THE DDCI
Society History
Na odlehčení si dáme několik vtipů. Ale ne jen tak nějakých, tyto sovětské vtipy totiž pocházejí z odtajněného archivu CIA ze studené války, čímž se ukazuje, že i vtipy jsou důležitým materiálem pro tajné služby :).