V dnešní edici si ukážeme krásnou paralelu mezi nižší střední třídou v USA a u nás, popíšeme si, proč neexistuje nic jako parkování zdarma, vrátíme se do dětských let společně s kostkami LEGO a jejich zajímavým příběhem, popíšeme si i dětská léta programovacích jazyků – konkrétně si představíme koncepty Lispu, představíme si, co je to Referral spam v Google Analytics a zakončíme to krásným kreslením s matkou přírodou na satelitních snímcích.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

What So Many People Don’t Get About the U.S. Working Class
Society Politics
Je to téměř přesně rok, co byl Donald Trump zvolen za prezidenta USA, a tento článek (jako nespočet dalších) rozebírá důvody, proč k tomu došlo. Od ostatních se ale vymyká tím, že velice dobře popisuje nespokojenou americkou “nižší střední třídu”, otce a matky od rodin s průměrnými zaměstnáními převážně ve výrobě, a jejich pohled na svět. Zaujala mě hlavně pasáž hned na začátku, podle které tato sorta lidí nesnáší profesionály / experty / inteligenci / (pražskou kavárnu, chcete-li), protože jim přijdou akorát jako nafoukanci, kteří neznají svět (nemají vysokou školu života, chcete-li). Zato však obdivují bohaté (á, dobrý den pane Babiš) a to ideálně takové, kteří nezapadají do škatulky té zpropadené inteligence. Dalším důležitým bodem (platným hlavně pro USA) je, že levice (Demokraté) by se kromě na ty nejchudší měla víc soustředit i na ekonomickou situaci nižší střední třídy a přestat tolik akcentovat různé kulturní problémy, jako jsou transgender záchody, jejichž neustálé omýlání tuto sortu lidí akorát tak irituje.


Poor people pay for parking even when they can’t afford a car
Economics
Článek popisuje poměrně zajímavý ekonomický fenomén, který krásně ukazuje, že v ekonomickém světě (téměř) nic není zadarmo. Text se opět věnuje převážně USA a ačkoli v Evropě je situace už dnes trochu jiná, ještě nedávno bylo parkování aut zdarma standardem. Ani dnes si nedokážeme představit, že bychom měli za zaparkování vozidla u supermarketu nebo v obchodním centru platit. Problémem však je, že nic jako parkování zdarma samozřejmě neexistuje, někdo musel parkoviště postavit, musí se udržovat, někdo ho možná hlídá… A jelikož parkoviště např. patří ke zmíněnému supermarketu, musí obchod tyto náklady promítnout do cen svého zboží. Ale ouha, ne každý zákazník přijel do obchodu autem, někteří nejspíš ani auto z finančních důvodů nevlastní, a tím už se dostáváme k tomu trochu bulvárnímu tvrzení v titulku… “People who are too poor to own a car, pay more for their groceries to ensure that richer people can park free when they drive to the store.”


Lego Is the Perfect Toy
Society
Jak už název napovídá, tento článek je ódou na fascinující příběh Lega, hračky, na kterou snad každý sem tam nostalgicky vzpomíná (hergot, že bych ty krabice s legem vyndal?). Text je zajímavý i z business pohledu, když popisuje, jak dánská firma před několika lety málem zkrachovala a jak až návrat ke kořenům – ke kostce – ji vyšvihl zpět do černých čísel, nebo z pohledu marketingu, kde se dozvíte o problémech, které vznikly při cílení reklam na dívky.


The Idea of Lisp
Programming Technology
Když už jsme u těch oslavných článků, pojďme se opět trochu přesunout k programování. Tento článek se věnuje programovacímu jazyku Lisp, který mimojiné přinesl if/else podmínky nebo vícepísmenné pojmenování proměnných a popisuje, jak byl Lisp vlastně skvělou myšlenkou, která napomohla ke vzniku mnoha dnes stále používaných programovacích jazyků. Článek pak shrnuje hned několik konceptů, se kterými John McCarthy, tvůrce jazyka, přišel a jak jsou vlastně zásadní pro současné Computer Science.


How Referral Spam like Lifehacкer.com Gets into Google Analytics Reports
Technology
Pokud používáte Google Analytics, nástroj na analýzu návštěvnosti vašich stránek, mohli jste se již setkat s pojmem “referral spam”, kterým se označují návštěvy, které zahlcují vaše přehledné statistiky a problematizují jejich analýzu. Tento velice zajímavý článek popisuje, jak vůbec takový “referral spam” technicky probíhá a proč vlastně někomu stojí za to něco takového dělat. Dříve měl podobný spam za úkol zlákat marketéry, kteří sledovali, odkud lidé na jejich stránky chodí, aby si otevřeli spamující web a tam např. kliknuli na reklamu. Vlna spamu, kterou článek popisuje, ale byla komplexnější. Návštěvy se tvářily reálněji a využívali např. domén, kde bylo klasické k nahrazeno písmenem к z azbuky. Co je ještě zajímavější je, že za celou velkou vlnou spamu pravděpodobně stál jediný člověk s prazvláštní antikapitalistickou misí…


Land lines
Technology
I dnes si dáme na závěr něco krásně vizuálního, odkazovaná stránka vám umožní nakreslit jednoduchou čáru a tento úplně stejný tvar je okamžitě nalezen na nějakém satelitním snímku Země. Technika je úžasná, Země je úžasnější…