Další článek tak brzo po předchozím? No shit! Dnes se podíváme na hororovou zkušenost se slovenskou ústavní péčí, představíme si jakým způsobem cukrový průmysl podplatil vědce a jaké to má důsledky, zamyslíme se nad smyslem nových Maců od Apple, rozhodneme se zrušit časová pásma pro jejich nadbytečnost a komplikovanost, představíme si ty nejlepší rady pro řízení vlastní firmy a dozvíme se o novém strašidelném druhu člověka v době postfaktové.

Začal jsem si ukládat zajímavé články, na které jsem na internetu narazil a rád bych se s vámi o ně čas od času dělil. Témata čekejte různá, od technických a programátorských rad, přes reportáže až po politiku. Všechny jsou spíš nadčasové, pro zajímavé aktuální mediální počiny zkuste retweety na mém Twitteru.

Requiem pre znásilnené dievčatá
Society
Dnešní příspěvek začneme již rok starým slovenským článkem, ale zato pořádně drsným. Celý text se věnuje již poměrně dobře rozebranému skandálu zneužívání dívek ve slovenských ústavem pro děti a mladistvé. Tento článek byl ale prvním, které na dané praktiky upozornil. Reportáž podrobně popisuje zoufalý příběh matky a její dcery, která byla poslána do ústavu kvůli drobné zkušenosti z drogami a kde byla několikrát sexuálně zneužita terapeutem. Tam ale příběh teprve začíná, ač si matka okamžitě začala stěžovat na různých místech, dočkala se jen falešných slibů a zahrabávání pod koberec… Kafkovský příběh, který však v sobě obsahuje ještě násilí na dětech.


Sugar industry bought off scientists, skewed dietary guidelines for decades
Society Technology
Článek na Ars Technika, portálu, který rozhodně doporučuji sledovat, pokud se zajímáte o technologie a vědu obecně, se věnuje velkému vědeckému skandálu, ve kterém se vědci v minulosti nechali podplatit výrobci sladkominek, aby mlčeli o nezdravém vlivu cukru na lidský organismus. Místo toho zdůrazňovali špatný vliv tuků a doporučovali tak stravu s nízkým obsahem tuků a naopak vysokým obsahem cukrů, a to po několik desetiletí. Dnes se tato doporučení berou za jednu z hlavních příčin epidemie obezity. Ač se ale jedná téměř o padesát let starý incident, článek připomíná, proč je dobré se o těchto praktikách dozvědět i dnes.


Apple just told the world it has no idea who the Mac is for
Technology
I další dnešní článek se věnuje události, která se stala minulý říjen, což je ve světě počítačových technologií něco jako století, ale jeho poselství snad přetrvává (a ano já vím, musím psát příspěvky častěji). A věnuje se Apple. Sám nejsem fanoušek Apple (ale nejsem ani nijak proti němu), možná i proto, že jsem doposud žádné zařízení od této firmy dlouhodobě nepoužíval. V tomto názorovém článku se však dočtete o hned několika důvodech, proč je nový Mac špatným produktem a že sám Apple neví, kdo jsou jeho vlastní zákazníci. Bizarním touch barem počínaje až po dobu, kterou jeho oznámení trvalo. Článek na odlehčení po těch dvou předchozích hrůzách.

Zdroj: Medium.com


Time to Dump Time Zones
Society
S každou změnou letního času na zimní a naopak se vyrojí spousta článků bojujících za zrušení tohoto reliktu minulosti. Tento článek jde ale ještě dál. Lobuje totiž za zrušení systému časových pásem, nebo aspoň jeho pořádné překopání. Existující systém pásem by si totiž nezadal s nejlepšími abstraktními díly současného umění. Logicky byste očekávali, že pásem je 24 a sousední se vždy liší o hodinu, ale omyl – je jich 39 a některé posunují čas i o půl hodiny nebo 45 minut. Autor navrhuje zavést na celém světě greenwichský čas, sice by to ze začátku byl pro lidi nezvyk, mít půlnoc uprostřed dne, ale brzy by se přizpůsobili. Vždyť časová pásma vznikla až s rozvojem železnice a nejsou tak na Zemi v historickém kontextu vůbec dlouho. A dle ekonomů, by harmonizace času napříč zeměkoulí měla i významné ekonomické výhody.


Things I will tell my kids if they become entrepreneurs
Society Economics
Různých motivačních článků, které nabízejí rady pro podnikání a vtipně porovnávají rozdíly v práci pro korporát a pro start-up, existuje mnoho. Proto vám dnes nepřinesu článek, ale prezentaci. Na 127 slidech Laurent Haug prezentuje vtipné poučky ohledně podnikání. Namátkou:

  • Někdo už někde určitě měl váš nápad, neplýtvejte čas tím, že si budete říkat, jaký jste génius.
  • Mluvte o svém nápadu s co nejvíce lidmi, neskrývejte ho a získávejte feedback.
  • Co lidé dělají je důležitější než co lidé říkají že dělají.
  • Pokud je to nutné, dejte zaměstnanci výpověď, a to rychle. Vaše první výpověď přijde vždy příliš pozdě.
  • Buď váš projekt selže nebo se vaším hlavním problémem stane růst.
  • Nemusíte být první, kdo přijde s danou službou. Vy chcete být poslední! (jako Google, Facebook…)

Scientists: Earth Endangered by New Strain of Fact-Resistant Humans
Politics Society
Jako vždy zakončíme přehled na lehčí notu. Určitě si přečtěte (krátký) parodický článek v The New Yorker, který popisuje nový fatálně nebezpečný druh člověka, který je naprosto imunní vůči jakýmkoli prokazatelně ověřitelným faktům a informacím.